A TRIP TO CATALONIA (1877)



Buscant pel ciberespai un troba perles com aquesta que son de les que agraden compartir malgrat l’aparició de la nostra ciutat no sigui massa extensa. Sobta que el New York Times dediqués unes frases en un número del segle XIX a la nostra ciutat malgrat no la deixés massa bé, però ens ajuda a entendre com era aquell Sabadell industrial dels vapors. L'article es publicà el 16 de desembre de 1877 (any en el que Sabadell es anomenada 'ciutat' i tenia al voltant de 18.000 habitants)

Diu alguna cosa així com:



“Alguns amics de Barcelona m’organitzaren una volta al centre de la regió manufacturera de la llana de Catalunya. El seus centre és a Sabadell, però a la mateixa zona hi ha altres pobles i ciutats on aquesta industria també està establerta, com Terrassa, Olesa o Monistrol i potser una altra dotzena que estan escampades per la gran vall al peu de Montserrat o, millor, al llarg del riu Llobregat. Algunes de les fàbriques, de fet les més antigues, funcionen amb l’electricitat que produeixin les preses situades a tot el llarg del riu d’aquesta plana. Però això només va ser el principi per les fàbriques que es van estendre a la seva llera. A Sabadell, per exemple, només hi ha 12 fàbriques que funcionen així, altres 30 funcionen amb vapor.”

Més endavant continua:

“A Sabadell em van obligar a veure moltes fàbriques. L’olor permanent a llana i el soroll de tantes màquines em varen fer acabar amb mal de cap i les meves foses nasals profundament ofeses”

No us ho tradueixo tot perquè l’autor ja no torna a parlar de Sabadell i es dedica a altres temes com parlar de Terrassa.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada