ELECCIONS MUNICIPALS 1979


Foto: El Pais

El 3 d'Abril de 1979, després de 45 anys (les anteriors foren el 14 de Gener del 1934), es celebren les primeres eleccions municipals democràtiques, amb la incertesa de saber quines serien les persones que s’haurien d’encarregar de solucionar totes les mancances que la ciutat havia anat acumulant en el seu creixement.


En aquella època vivia al barri de Gràcia on alguns dels seus carrers encara no eren asfaltats, on no hi havia cap plaça pública o no teníem cap tipus de transport públic. Les esperances que molta gent diposità en aquells primers electes municipals eren moltes. El moviment veïnal esperava que les demandes que amb tanta insistència havia reclamat a l’anterior administració es comencessin a posar en pràctica.



CAMPANYA ELECTORAL, CANDIDATS I PROBLEMES MÉS VISIBLES

El 17 de febrer de 1979 surten publicats a La Vanguardia els noms definitius dels candidats a l’alcaldia de la ciutat. Resulta curiós que l’article faci referència més extensa als candidats de CDC-UCD (Xavier Bigatà), FNC-ERC (Joan Carles Doval) i del PSC (Manuel Garriga) que a qui finalment va guanyar clarament l’alcaldia, Antoni Farrés.

A Sabadell els comunistes tenien un dels seus principals 'feus' i sortien com a favorits veient els resultats de les anteriors eleccions generals de 1977 i 1979 (La Vanguardia 17/03/1979). A més, els socialistes (l'altra opció amb possibilitats de guanyar) havien tingut grans problemes en la confecció de la seva llista (segons informa El Pais el 23/01/1979 y La Vanguardia del 14/02/1979)

Durant la campanya electoral va visitar la ciutat per fer-hi un dels seus mitings en Santiago Carrillo Secretari General del PCE (segons informa El Pais del 25/03/1979, La Vanguardia del mateix dia i l'ABC del 27/03/1979) i l'Alfonso Guerra (La Vanguardia, 29/03/1979)

Un dels problemes que en aquell moment es considera important és el deute que els sabadellencs mantenen amb l'Ajuntament (La Vanguardia,15/02/1979), que prové bàsicament del impagament de contribucions especials per obres públiques (d'això en podria parlar molt bé els qui vivien al Barri de Gràcia per l'època, ja que aquests impagaments varen provocà la paralització de les obres d'urbanització del barri)

Ja llavors una de les principals reinvidicacions de la ciutat és el Parc Catalunya que provocà algun que altre conflicte (La Vanguardia, 21/02/1979), però que es va convertir en una de les banderes dels primers anys de la democràcia (La Vanguardia, 27/02/1979)ja que, segons exposa la Comissió Permanent del Parc de Catalunya Sabadell el necessita "dada la total falta de espacios ajardinados, ofrecer una esperanza de verde para una ciudad sucia y contaminada" i argumenta que "Sabadell precisa de este amplio espacio verde de 43 hectáreas en el centro urbano y de zonas verdes suficientes en todos los barrios, que sirvan como pulmón y lugar de recreo para la población de la misma"

RESULTATS.CONSTITUCIO DEL PRIMER AJUNTAMENT DEMOCRÀTIC

Els resultats finals, amb una abstenció del 33,1%, van ser: PSUC (Antoni Farrés), 37.367 vots,13 regidors; PSC (Manuel Garriga), 17.645 vots, 6 regidors ; CiU (Xavier Bigatà), 16.796 vots, 6 regidors ; UCD (Antonio Lozano), 7.322 vots, 2 regidors. Amb aquests resultats surt escollit en Farrés com a nou alcalde de la ciutat i primer alcalde de la recuperada democràcia.

El canvi havia arribat, i crec, i penso que no m’equivoco, que aquell va ser el començament d’una etapa en la que Sabadell va passar de ser grisa, trista i poc amable, a una ciutat còmode, alegre i oberta. Molt devem a aquells primers polítics que començaren a governar-nos en democràcia, i és just pensar que l'Antoni Farrés es va a erigir en tot un líder sabadellenc (malgrat jo no el vaig acabar votant mai) que va pilotar els canvis espectaculars que la nostra ciutat ha viscut. Varen recollir una ciutat en plena crisi i la portaren a un nivell que va arribar a ser l’enveja del nostre entorn.

Foto: Presa de possessió a l'abril de 1979. La Vanguardia

Segons informa La Vanguardia del 20/04/1979,a la seva presa de possessió, el nou alcalde manifestà:

«No sólo veréis caras nuevas en el Ayuntamiento. sino que nos esforzaremos para que encontréis también un nuevo estilo de trabajo, una nueva manera de hacer que rompa con el antiguo presidencialismo del alcalde y, que permita la participación de todos. Es preciso ganar la confianza de la ciudad en les cosas públicas, en el Ayuntamiento y en sus representantes"

"Necesitamos —continuó diciendo— un Sabadell próspero y solidario para todos los sabadellenses porque sólo así podremos decir que en estas primeras elecciones municipales quien ha ganado ha sido la ciudad "

Podeu consultar tots els resultats de les eleccions municipals a Sabadell des de 1979 a l'Indescat


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada